Årets ANNA-pristagare är konstnären Charlotte Rodenstedt
mars 11, 2025 | By maria | No Comments
ANNA-priset delas ut till en eller flera personer som med rörliga bilder gestaltar FN:s Kvinnokonvention på ett starkt och konstnärligt sätt. I år går det till konstnären Charlotte Rodenstedt som arbetar i många olika medier. Förutom att ha regisserat och animerat flertalet filmer har hon arbetat med spel, teater, scenografi, publika installationer och offentlig konst.
ANNA-priset får Charlotte för sitt projekt “Period”, en serie animerade kortfilmer om tjejer som får mens för första gången. Priset består av ett stipendium på 50 000 kronor som delas ut av filmriskkapitalisten Mikael Ahlström, president emerita WIFT Helene Granqvist och charge d’affaires vid Nya Zeelands ambassad i Sverige, Michael Gaskin.
Prisutdelningen sker på Tempo Dokumentärfestivals prisutdelning, på Internationella kvinnodagen lördag 8 mars, kl 19:30, Teater Konträr, Östgötagatan 33 i Stockholm.
– Idén till projektet kom till mig efter att jag pratat med någon om första gången jag fick mens och hur jobbigt och pinsamt det var. Det har gått några år sedan dess, så att få ANNA-priset nu känns jättekul och ytterligare bevis på att det finns ett intresse för en historia som denna, säger en glad Charlotte Rodenstedt!
– Det känns fantastiskt att få dela ut ANNA-priset för elfte gången till en kreatör som Charlotte som förutom att hon har ett fantastiskt projekt, också är en innovatör när det kommer till finansiering och distribution. Något som behövs mer än någonsin i dessa tider, säger ANNA-prisjuryns ordförande Helene Granqvist.
Om ANNA-priset
ANNA-priset, som delades ut första gången 2014, är uppkallat efter en av Sveriges första kvinnliga regissörer, Anna Hofman-Uddgren, och är instiftades av WIFT (Women in Film and Television) och delas ut med stöd från Svenska Filminstitutet med syfte att synliggöra CEDAW, och sprida kunskap om kvinnors rättigheter.
Juryns motivering:
2024 års vinnare utmärker sig som kreativ entreprenör med eget bolag, och med ett projekt som hanterar ett högst relevant ämne som är mångfacetterat och konstnärligt gestaltat som berör Kvinnokonventionens artiklar 5, 10 och 16.
Årets Anna-pris går till ett projekt som handlar om menstruation, som även inkluderar en komplex och innovativ distributionsstrategi – vilket borgar för ett bra och brett genomslag.
Projektet slår hål på diskriminering av flickor, genom att normalisera reproduktiv hälsa och rättigheter. Om unga flickor gynnas, på lika villkor som pojkar, främjar det en jämlik utbildning, hälsa, samt ett delat ansvar i familjebildning.