Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Anna-priset – vinnare 2015

Frilansaren och filmaren Emilia Henriksson är vinnaren av Anna-priset 2015

Stipendiet på 75 000 kronor, delas ut av Anna Serner och Monica Green på Göteborgs Filmfestival. Personerna på bilden är fr vä Charlotta Huldt-Ramberg från Un Women Sverige, vinnaren Emilia Henriksson och th UN Women Sveriges ordförande Monica Green.

Anna-priset delas årligen ut till en person som skapat ett projekt med rörliga bilder som till innehåll och form och med stark konstnärlighet gör en gestaltning av Kvinnokonventionens mål. Emilia Henriksson från Falun är åtets vinnare med filmprojektet Barnmorskorna.

Emilia Henriksson är en 31-årig frilansare inom media och kommunikation. Hon har arbetat som projektledare, producent, fotograf och redigerare, främst i olika TV-produktioner. Acne Film, SVT, Baluba och UR är exempel på tidigare uppdragsgivare. Tillsammans med den grafiska formgivaren Malin Ringsby driver hon siten grrrlcollection.com där fokus ligger på kvinnliga kreatörer och historieskrivning, inspirerade av 90-talets riot grrrl-rörelse. 2014 uppmärksammades Grrrlcollection i kulturprogrammet Kobra.

– Anna-priset kommer att göra det möjligt för mig att fortsätta arbetet med att berätta barnmorskornas historia. Redan i februari åker jag till Bangladesh där en utbildning ska startas. Längre fram i vår åker vi till Somalia och träffar vår utexaminerade student Hodan. Det ska bli oerhört spännande, säger Emilia Henriksson.

Anna-prisets vinnare har utsetts av en jury bestående av Louise Lindbom, Ylva Gustafsson och Johanna Ginstmark från WIFT, Charlotta Huldt Ramberg och Aase Smedler från UN Women Sverige.

– Med Annapriset lockar vi fram unika filmprojekt ur filmsverige och kreatörer som vill göra skillnad. Det är extra roligt att årets Annapris kommer att möjliggöra för pristagaren Emilia Henriksson att åka till Somalia och filma banmorskor till sin dokumentär, säger Helene Granqvist, WIFT Sverige.

Bakom priset står WIFT (Women in Film and Television) och UN Women Sverige. Priset delas ut med stöd av Svenska Filminstitutet, Filmregion Stockholm/Mälardalen, Filmpool Nord, Film i Skåne, Film Väst samt filmfinansiären Mikael Ahlström. Priset lockade i år 90 sökande varav 89 kvinnor och en man.

Priset delas ut på Göteborgs Filmfestival den 1 februari av Filminstitutets VD Anna Serner och UN Women Sveriges Monica Green.

För mer information: Helene Granqvist, ordförande WIFT, tel. 0705-13 21 41, helene@good.se, Emilia Henriksson, tel. 0707-467213, emilia.henriksson@gmail.com

Om Barnmorskorna (arbetsnamn):

2014 började Emilia dokumentera en grupp barnmorskor som driver en nätbaserad masterutbildning i Sexuell och reproduktiv hälsa i Somalia, ett land där ett av fem barn dör innan fem års ålder. Barnmorskeyrket är en feministisk kamp i konkret form. Dessa kvinnor kämpar för sina medsystrar var de än befinner sig i världen. De kämpar för att kvinnor ska ha rätt till sin egen kropp och tillgång till den sjukvård de behöver, frågor som kan tyckas vara självklara men som i själva verket är kontroversiella. Så väl i Sverige som i resten av världen är kvinnors kroppar politik. Hodan, Fatumo, Christina, Kerstin, Marie, Ulrica, Khadra och Fouzia har inspirerat mig i deras arbete för att fler barnmorskor ska utbildas.