Image Image Image Image Image Image Image Image Image

27 feb

Annapriset 2019 vinnare

februari 27, 2020 | By | No Comments

Regissören Lovisa Sirén vinner feministiska filmpriset ANNA-priset 2019 för sin första långfilm Sagres, en roadmovie som speglar tre generationer kvinnor.

Priset delades ut under invigningen av Stockholms feministiska filmfestival av Filminstitutets VD Anna Serner. Priset delas ut årligen sedan 2014 till en person som med film gestaltar kvinnors rättigheter.

Lovisa Sirén är filmregissör, manusförfattare och klippare och har fått ett flertal utmärkelser för sina kortfilmer. Bland annat vann hon Startsladden för bästa kortfilm vid Göteborgs filmfestival 2014. Feminism, jämställdhet och stereotypa könsroller är återkommande teman i Siréns filmer. Ett återkommande tema är genus och ifrågasättandet av sociala roller och strukturer.

– Jag är oerhört glad och hedrad över att få Anna-priset. Att det är ett feministiskt pris känns extra värt eftersom jag och mitt team jobbar feministiskt. Filmen är en berättelse om bristfälliga kvinnor, och det gläder mig att juryn tror på filmen. Det här ger mig en extra push till att genomföra den här filmen på bästa möjliga sätt, säger Lovisa Syrén.

ANNA-priset är uppkallat efter Sveriges första kvinnliga filmskapare Anna Hofman-Uddgren och tilldelas årligen en person som på ett kreativt och konstnärligt sätt synliggör kvinnors rättigheter i enlighet med FN:s Kvinnokonvention. Initiativtagare till priset är Women in Film and Television, WIFT Sverige och UN Women Sverige.

– Eftersom film kan bidra till att uppmärksamma kvinnors mänskliga rättigheter är UN Women Sverige en av initiativtagarna till ANNA-priset. Det är ett led i vårt arbete att utbilda och informera om Kvinnokonventionen och att påverka samhällsutvecklingen i mer jämställd riktning, säger Monica Green, ordförande UN Women Sverige.

ANNA-prisets jury

Juryn består av Helene Granqvist, WIFT international (ordförande), Ylva Gustafsson, WIFT Sverige, Gerda Larsson, Stiftelsen Chelha, Jessica MacDowall, producent på Jarowskij, samt Charlotta Huldt och Aase Smedler, UN Women Sverige.

Priset delas ut av WIFT Sverige och UN Women Sverige med stöd av Svenska Filminstitutet, Filmregion Stockholm/Mälardalen, Filmpool Nord, Film i Skåne, FF-Profilreklam. 

ANNA-priset grundades 2014 av WIFT (Women in Film and Television) och UN Women n k Sverige med syftet att öka kunskapen om FN:s Kvinnokonvention och insikten om hur den har betydelse för en filmbransch där kvinnor ges lika möjligheter att berätta sina historier. ANNA-priset är uppkallat efter Sveriges första kvinnliga regissör Anna Hofman-Uddgren.