Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Anna-priset vinnare 2021

Årets ANNA-pristagare är regissören Jonelle Twum

ANNA-priset delas ut till en person som med rörliga bilder gestaltar FN:s Kvinnokonvention på ett starkt och konstnärligt sätt. Jonelle – som haft stor framgång med sin första kortfilm, ”En mammas kropp” – tilldelas priset för sitt filmprojekt ” Ett meddelande till Ernestina” som utforskar kvinnors aktörskap i ett ojämställt samhälle och hur migrationen påverkar möjligheten till utbildning, utveckling och framsteg. I ANNA-priset ingår ett stipendium, i år 75 000 kronor.

– Det kändes overkligt när jag fick samtalet att juryn har beslutat att tilldela mig ANNA-priset. Att juryn tror på och vill stötta min vision – att de ser vikten av berättelsen jag vill skildra och dess form – är just den pushen och peppen jag behöver för att fortsätta med filmen, säger en glad Jonelle Twum.

Priset delas ut av operasångerskan Charlotta Huldt för UN Women Sverige och Helene Granqvist, president WIFT Sverige och WIFT International, under Tempo Dokumentärfestivals prisutdelning nu på lördag 12 mars.

Special mention till Maj Wechselmann
För första gången ges ett special mention och ett postproduktionspris värt 60 000 kronor, skänkt av Edisen, till Maj Wechselsmann för hennes projekt om den socialistiska agitatorn Kata Dahlström, den första kvinnan i ledningen för ett politiskt parti i Sverige.

– Det känns fantastiskt att ge ANNA-priset till en så bra, dedikerad och up and coming konstnär som Jonelle. Hennes starka röst är verkligen hennes egen och vi ser enormt mycket fram att följa hennes karriär, berättar Helene Granqvist och fortsätter:

– Att juryn valde att också ge ett special mention denna gång är för att vi vill belysa Maj Wechselmann som filmare genom årtionden. Det har en oerhörd betydelse för filmare som kommer fram idag – att någon trampat upp stigar som vi andra kan följa. Modet, uthålligheten och den aldrig slocknande lågan är egenskaper svensk filmbransch aldrig kan eller bör få nog av.

Om Jonelle Twum

Jonelle Twum är filmare, pedagog, researcher och kulturproducent, som i sitt arbete ofta utforskar frågor om villkoren kring synlighet/osynlighet, minnen och historieskildringar utifrån ett svart feministiskt perspektiv. Hennes prisbelönta kortfilm ”En mammas kropp” fick ett hedersomnämnande under Tempo Dokumentärfestival 2021 och har blivit uppmärksammad både internationellt och i Sverige. Twum är även grundare av Black Archives Sweden, ett samtida arkiv som tar sin utgångspunkt i afrosvenskars erfarenheter.

Om ANNA-priset

ANNA-priset, som delades ut första gången 2014, är uppkallat efter en av Sveriges första kvinnliga regissörer, Anna Hofman-Uddgren, och är instiftat av WIFT (Women in Film and Television), UN Women Sverige och Svenska Filminstitutet.

Juryns motivering:

2021 års ANNA-pristagare skildrar en kvinnas längtan efter självständighet och personlig utveckling. En längtan som driver henne att lämna sin familj, sitt samhälle och sin kultur. Berättelsen tar avstamp i utvandring från ett utom-europeiskt land för att söka en annorlunda framtid där drömmar ställs i kontrast till realiteten i det nya samhället, speglat genom det kulturella sammanhang som hon lämnar.

Filmen utforskar kvinnors aktörskap i ett ojämställt samhälle och hur migrationen påverkar möjligheten till utbildning, utveckling och framsteg. De stereotypa föreställningar som verkar begränsande för kvinnans sociala och ekonomiska integration i det samhälle hon lämnar likaväl som det samhälle hon kommer till, framställs utifrån de förväntningar och drömmar som hon bär med sig från hemlandet. Två världar möts socialt och kulturellt, men med samma begränsande sociala strukturer som hindrar kvinnor från att åtnjuta sina fulla sociala och kulturella rättigheter och begränsar möjligheten att förändra sin situation.

Filmen behandlar Kvinnokonventionens artiklar 3 – utveckling och framsteg, 5 – stereotypa könsroller och 13 – om sociala och ekonomiska rättigheter.

Läs pressreleasen