Image Image Image Image Image Image Image Image Image

17 mar

Vinnare Anna-priset 2022

mars 17, 2023 | By | No Comments

ANNA-priset delas ut till en eller flera personer som med rörliga bilder gestaltar FN:s Kvinnokonvention på ett starkt och konstnärligt sätt. Alexe och Karen Helene tilldelas priset för sitt filmprojekt ”Lykke Post Partum” som bland annat lyfter kvinnors rätt till hälso- och sjukvård under och efter graviditet. I ANNA-priset ingår ett stipendium som Nya Zeelands ambassad bidragit till i år. Årets prissumma är 100 000 kronor.

– Efter sju ansökningar med samma projekt lyckades vi! ANNA-priset kom i precis rätt tid och gör stor skillnad för oss i detta lågbudgetprojekt. Vi är stolta, glad och oerhört tacksamma! säger Alexe Landgren och Karen Helene Haugaard.

– Årets Anna-pris går till ett fantastiskt projekt som förtjänar uppmärksamhet. Filmen berör ett ämne som alltför många kvinnor är lämnade ensamma i. Vi ser fram emot att filmen når sin publik och sätter igång ett samtal och skapar ökad förståelse för den sårbarhet en nybliven förälder kan hamna i, säger Helene Granqvist, en av WIFT Sveriges två ordföranden tillika ordförande för WIFT International.

Priset delas ut av Andrew Jenks, Nya Zeelands ambassadör till Sverige, under Tempo Dokumentärfestivals prisutdelning i morgon lördag 11 mars.

Hedersomnämnande till Maryam Ebrahimi
Hedersomnämnande gavs för första gången förra året. I år går det till Maryam Ebrahimi för dokumentären ”The Phantom Pain of Rojava” som följer en grupp kvinnliga gerillasoldater både på slagfältet och under deras återhämtning när de vistas i ett hus för skadade. Genom kvinnornas upplevelser, minnen och drömmar tecknas en berättelse om en unik feministisk revolution och ett av historiens mest heroiska väpnade motstånd – Rojavas kamp för frihet.

I hedersomnämnandet ingår även ett postproduktionspris skänkt av Good Post i Malmö.

Om Alexe Landgren och Karen Helene Haugaard
Alexe är utbildad manusförfattare och regissör med en bakgrund som regiassistent och statistansvarig. Hon har gjort nio kortfilmer. 2009 nominerades “Fredag” till Startsladden och samma år fick hon Anders Sandrews manusstipendium. 2017 vann “Se till mig”  Pixel Talent Award.

Karen Helene är i grunden skådespelare och utbildad filmpedagog, men har de senaste tio åren arbetat bakom kameran som FAD, SAD och produktionsledare. Hon har gjort
flera kortfilmer där den senaste “Min pappa dog varje kväll” fick pris för bästa
skådespelare och ett hedersomnämnande vid Pixel 2017.

Alexe och Karen Helene har jobbat tillsammans i fem år. De är baserade i Skåne och tar gärna in närheten till Köpenhamn i sina berättelser. De arbetar med vardagsdramatik och lågmäld humot i en ton de vill kalla poetisk diskbänksrealism. “Lykke Post Partum” – om hur en förlossningsdepression påverkar inte bara mamman som drabbas utan hela familjen – är deras långfilmsdebut. Parallellt med postproduktionen av ”Lykke Post Partum” utvecklar de sin nästa film “Hänsyn skall tas”/”Til barnets bedste”, om föräldraalienation.

Juryns motivering:
2022 år ANNA-pristagare lyfter i sin film vikten av rätt hälso- och sjukvård under graviditet, förlossning, eftervård och amning. Detta gestaltas genom huvudpersonens förlossningsdepression som går obehandlad, vilket sliter på familjen, skapar starka skuldkänslor och försvårar moderns anknytningen till det nyfödda barnet. Vidare illustrerar filmen föräldrarnas gemensamma ansvar för barnets uppfostran och som föräldrar.

Filmen behandlar FN:s Kvinnokonventions artiklar 5, 12 och 16.

Läs mer om Anna-priset