Image Image Image Image Image Image Image Image Image

22 mar

Wift Södra – Lisa Fjellman och Anna Lönn Franko har ordet

mars 22, 2023 | By | No Comments

Vi på WIFT vill göra så mycket mer och erbjuda evenemang, sponsra festivalackrediteringar, bjuda in gäster från våra systerorganisationer Wift, gästtalare, workshops osv. Vi vill gärna att ni sprider ordet så att våra medlemmar ökar. Allt detta kräver resurser och vi kan inte göra detta utan pengar, tid och kompetens. Vilket påminner oss om att temat för Internationella kvinnodagen 2023 var #embraceequity, vilket för oss är ett underliggande tema för oss på Wift, nämligen att jämlikhet är målet, men rättvisa är vägen dit. Om det inte sker några förändringar i ekonomin för kvinnliga och icke-binära och transfilmare är jämlikheten bara en idé och inte ett faktum som kan åtgärdas.


WIFT hedersmedlemmar

Några av höjdpunkterna i mars var att WIFT firade tre hedersmedlemmar. Tre tunga namn, filmproducenten Kristina Åberg, Gizem Erdogan och Suzanne Osten.

Läs mer om våra tre hedersmedlemmar

Anna-priset 2022 – vinnare

Vi höll också Anna Priset i samarbete med Tempo dokumentärfestival och i år bidrog Nya Zeelands ambassad i Sverige till stipendiet. Vi hoppas att Wift kommer att fortsätta skapa partners där vi det kan bli mer kulturdiplomati när det gäller att främja film och intersektionell feminism i framtiden.

Anna Priset 2023 tilldelades Alexa Landgren och Karen Helen Haugaard för deras långfilmsdrama ”Lykke Post-Partum”. Ett särskilt omnämnande gick till Maryam Ebrahimi för hennes dokumentärfilm , ”Phantom Pain of Rojava”.

Läs mer om Anna-priset vinnarna

WIFT Tech

Wift Tech, vårt projekt under Wift Sweden som fokuserar på bakom kameran för att främja kvinnliga, icke-binära och trans filmkameramän och filmfotografer, hade också evenemang och workshops med gäster som Frida Wendel, FSF. Frida är filmfotograf för den nya Ronja Rövaresdotter som kommer ut mycket snart. Om du vill veta mer om Wift- Tech kan du följa dem på Instagram och Facebook och kolla in deras nästa evenemang.

Läs mer om WIFT Tech

WIFT Värmland

Wift Värmland hade också några bra evenemang i mars med sin visning All Of Our Heartbeats Are Connected Through Exploding Stars på Skoghalls Folkets Hus.

Läs mer Om WIFT Värmland

Internationella kvinnodagen

Vi får inte glömma att vi också firade Internationella kvinnodagen den 8 mars på Tempo Festival som arrangerades tillsammans med Getty Images. Detta var en riktig succé, du kanske har sett några av höjdpunkterna på vår instagram.

Vi hoppas att Wift Sweden kommer att fortsätta ha fler fantastiska samarbeten med filmfestivaler som Tempo Documentary Festival nästa år samt andra festivaler runt om i landet. Detta innebär att vi kan göra det möjligt för våra Wift-medlemmar att få rabatter på ackreditering och även moderera branschdiskussioner och event i dessa utrymmen.


Samarbete Folkets Bio

På den punkten kan vi med stolthet säga att Wift Sweden kommer att ha samarbete med Folkets Bio. Det innebär att det kommer att finnas event, mingel och rabatter på biljetter varhelst Folkets Bio finns nära dig. Vi håller fortfarande på att jobba fram rabattkoder med Folkets Bio, så håll dig uppdaterad på våra Instagraminlägg när vi meddelar det. Folkets Bio frågade Wift Sweden om detta samarbete eftersom de har många filmer från resten av världen (inte bara USA).


WIFT årsmöte

Wift Sweden höll även sitt årsmöte i Stockholm. Alla styrelseledamöter var närvarande antingen på plats eller via videolänk och det var roligt att se medlemmarna också vara med och ta del av processen kring vår rapport.

Vi har ett trojka-ledarskap med tre kvinnliga yrkesverksamma kvinnor som är aktiva inom den svenska och internationella film- och tv-branschen, som är aktiva och engagerade i att lyfta Wift Sverige budskap framme och som är fantastiska ambassadörer.

Se hela vår styrelse