Image Image Image Image Image Image Image Image Image

04 mar

WIFT Sverige tar in tre riktiga tungviktare som hedersmedlemmar

mars 4, 2023 | By | No Comments

De tre nya hedersmedlemmarna som får livslångt medlemskap i WIFT är Kristina Åberg som bland annat producerat ”Boy from Heaven” och ”The Nile Hilton Incident”, skådespelaren Gizem Erdogan som utsågs till en Shooting Star 2023 vid Berlins filmfestival, samt regissören och kulturikonen Suzanne Osten.

 

– Jag har alltid glatt mig över sammanhållningen i WIFT och kvinnors solidaritet på filmsidan. I början av mitt arbete som filmregissör lyftes jag fram under Créteil International Women’s Film Festival i Frankrike, något som betytt mycket för mig, berättar Suzanne Osten.

– Känner mig både glad och hedrad att få det här fina priset och framförallt är det stort att få det tillsammans med otroliga Susanne Osten och Kristina Åberg. Beundrar båda väldigt mycket. Tack, säger Gizem Erdogan.

– Det är en stor ära att bli hedersmedlem i just WIFT. Jag hoppas det kan inspirera andra att jobba internationellt och att våga tänka större, säger Kristina Åberg.

– Vi är otroligt glada att ge dessa tre fantastiska och mycket framstående kvinnor i den svenska och internationella filmbranschen livslångt medlemskap i WIFT, säger Helene Granqvist, en av WIFT Sveriges två ordföranden tillika ordförande för WIFT International.

– Kristina Åberg är en förebild för varje producent med sina enastående internationella framgångar. Film-, tv- och teaterregissören Suzanne Osten är en konstnärlig legendar och kulturikon. Och Gizem Kling Erdogan har gått från klarhet till klarhet i gestaltningar på scenen, på film och i dramaserier, säger WIFT Sveriges andra ordförande Caroline Ortmark.

Tidigare invalda hedersmedlemmar är bland andra Ann Petrén, Carin Mannheimer, Gunnel Lindblom och Marie-Louise Ekman.

Om WIFT – Women in Film and Television
Women in Film and Television är ett internationellt nätverk som genom sina medlemmars aktiva engagemang driver på utvecklingen mot rättvis fördelning i film- och TV-branschen. Organisationen bildades i Los Angeles i början av 1970-talet som en protest mot den manliga dominansen i filmbranschen. Bakgrunden var en undersökning som väckte stor uppmärksamhet då den visade att endast tre procent av alla inspelade TV-manus 1972 var skrivna av kvinnor.

WIFT Sverige bildades 2003. Avsikten med WIFT var att arbeta för en bra och livaktig filmbransch i Sverige utifrån övertygelsen att kvinnor hade en viktig roll i det arbetet och därför behöver större möjligheter och mer uppmärksamhet för att kunna berätta sina historier.

Idag har organisationen över 10 000 medlemmar och finns representerad i ett fyrtiotal länder; förutom Sverige i bland annat Australien, Danmark, Storbritannien, Italien, Jamaica, Indien, Brasilien, Botswana, Bangladesh och USA.

Kristina Åberg (foto Anna Moore), Gizem Erdogan (foto Sandra Myhrberg), Suzanne Osten (foto Albin Händig)