Image Image Image Image Image Image Image Image Image

27 apr

WIFT Dalarna – Linda Hunter och Nadia Holma har ordet

april 27, 2023 | By | No Comments

Vi i WIFT Dalarna vill börja med att tacka för all pepp och uppmuntran vi fått från övriga regionala WIFT-föreningar under det här året. WIFT Sverige ger oss styrka att växa och utveckla vår verksamhet i Dalarna. 

 

WIFTs jämställdhetsarbete behövs

I WIFT Dalarna har vi lyft och pratat en hel del om hur mycket WIFT faktiskt behövs, både i Sverige och internationellt. Som till exempel Svenska Filminstitutets jämställdhetsrapport 2021/2022 konstaterar, tar det mycket längre tid för kvinnliga filmskapare att färdigställa sina filmer. Samma rapport lyfter att manliga filmskapare skickar in ansökningar till nya filmprojekt i högre utsträckning samtidigt som fler kvinnor faller bort under processen. Detta påverkar i sin tur utbudet av filmer som distribueras samt vilka narrativ som tar plats. Vi i WIFT Dalarna kan relatera till detta. När vi jämför oss med våra manliga kollegor har vi en mycket större uppförsbacke när det kommer till att slutföra filmprojekt och ta oss själva på allvar.

 

Kvinnliga filmskapare behöver mer pepp

Hur många ofärdiga manus ligger egentligen och svajar i molnet? Är vi kvinnor mer benägna att invänta godkännande från alla hörn och kanter? Söker vi bekräftelse i högre utsträckning än vad män gör och gör vi det från fel håll? Och när vi väl har skrivit klart våra manus, vad krävs för att vi ska våga ta steget och producera verket? Genom att fortbilda oss och genom att hjälpa varandra – kan vi se till att många fler kvinnliga filmarbetare gör sina röster hörda.

 

Alla har en berättelse

Vi i WIFT Dalarna vill hjälpa kvinnliga och icke-binära filmarbetare i Dalarna att utveckla sina filmidéer och skapa nya samarbeten. Film i Dalarna ser även gärna att fler kvinnor ansöker om filmstöd då det fortfarande huvudsakligen är män som söker bidrag i regionen. Alla har en berättelse. Mångfald i berättande och i berättelser berikar världen, skapar förståelse och vidgar våra förståelsehorisonter. Genom att hjälpa och stötta varandra, kan vi göra skillnad och påverka vilka slags narrativ som ser dagens ljus. Idag behöver vi mer hopp och framtidstro!


I slutet av april varje år äger Existentiella filmfestival Dalarna rum i Falun och temat för i år är “Andra världar”. Fokus är samtal och angelägna frågor kring människors vardag, existens och livsval. Festivalen är redan slutsåld i år, spana in den nästa år!

Läs mer