Image Image Image Image Image Image Image Image Image

10 mar

Vinnare ANNA-priset

mars 10, 2021 | By | No Comments

Natalie Álvarez Mesén vinner det feministiska filmpriset ANNA-priset med projektet “Vargen biter sönder dina rena händer/ The Wolf will tear your immaculate hands”.

Priset delades ut på internationella kvinnodagen av Stephanie Thögersen, Stockholms feministiska filmfestival, Aase Smedler och Charlotta Huldt-Ramberg, UN Women på plats på Filmhuset samt WIFT-grundaren Anita Oxburgh som var med digitalt. Priset delas ut årligen sedan 2014 till en person som med film gestaltar kvinnors rättigheter.

–Tack, tack, tack! Det känns så oerhört stort att få detta pris! Känner mig ärad och varm om hjärtat – att det är just från er och på denna dag. Det är en otrolig push och uppmuntran till att fortsätta utveckla filmen, att känna att den behövs och att den förhoppningsvis öppnar till viktiga diskussioner och förändring, säger en glädjestrålande Natalie Álvarez Mesén efter mottagandet.

ANNA-priset är uppkallat efter Sveriges första kvinnliga filmskapare Anna Hofman-Uddgren och tilldelas en person som på ett kreativt och konstnärligt sätt synliggör kvinnors rättigheter i enlighet med FN:s Kvinnokonvention. Initiativtagare till priset är Women in Film and Television, WIFT Sverige och UN Women Sverige.

Juryns motivering

Årets ANNA-pris går till en filmare som poetiskt gestaltar såväl den koloniserade kvinnokroppen som den koloniserade världen. Med global blick berör filmen historiska och nutida patriarkala perspektiv, speglade i fördomar om skam, kropp och sexualitet. Det möts av det vilda, okuvliga, som utmanar våra världsbilder och drar oss in i en magisk realism.

Filmen gestaltar flera generationer kvinnors öden som genom diskriminerande normer kuvats i sin intellektuella utveckling. Möjligheter till en allsidig utbildning, kringskärs av traditioner och förväntningar, flickans personlighetsutveckling undergrävs och hennes framtid hämmas, trots guvernantens ansträngningar, eftersom hon själv i sitt yrkesval och utbildning är ett offer för kvinnans underordnade ställning. Detta projekt representerar artikeln 5 – Stereotypa könsroller och artikeln 10 – Utbildning i Kvinnokonventionen.

Priset består av 30 000 kronor, två dagars klippning på Chimney och en dag color grading på The Line samt två hotellnätter på Hotell Sven Vintappare i Gamla Stan i Stockholm.

En kvinna i en skog, uppe till höger logotyp för Anna-priset

ANNA-prisets jury

Juryn består av Ylva Gustafsson, Jessica MacDowall, Charlotta Huldt, Aase Smedler, Gerda Larsson, Valentina Chamorro Westergårdh, Theo Lindberg och Helene Granqvist.

ANNA-priset grundades 2014 av WIFT (Women in Film and Television) och UN Women n k Sverige med syftet att öka kunskapen om FN:s Kvinnokonvention och insikten om hur den har betydelse för en filmbransch där kvinnor ges lika möjligheter att berätta sina historier. ANNA-priset är uppkallat efter Sveriges första kvinnliga regissör Anna Hofman-Uddgren.