Image Image Image Image Image Image Image Image Image

12 maj

Lunchwebbinarium om livshantering

maj 12, 2020 | By | No Comments

Det är en speciell tid vi lever i och många möter svåra prövningar. WIFT vill bidra med positiv energi i dessa karantäntider och bjöd in klipparen och terapeuten Lena Runge till ett samtal om livshantering följt av digitalt nätverkande.

Lena Runge, som även är dramaturg, föreläsare och precis nybliven representant för WIFT Västra, berättade i samtalet med WIFTs ordförande Helene Granqvist, om hantering av stressfyllda och känslomässigt krävande situationer, hur kan vi leva meningsfullt i en tid som är så turbulent och oviss som nu.

Om livshantering

Livshantering är en psykologisk term som beskriver människans förmåga att hantera stressfylld och känslomässigt krävande situationer. Resiliens är en långsiktig förmåga hos ett system att hantera förändring av och fortsättas att utvecklas.

Lena berättade om vikten av att fokusera på tidigare positiva erfarenheter till personlig styrka för att lära sig att utveckla positivt beteende, tankar och handlingar. Utifrån forskning av Emily Esfahani Smith pratade Lena Runge om fyra grundpelare för ett meningsfullt liv och gav även tio råd för att utveckla resiliens och livshantering.

  1. Sociala kontakter – ta emot hjälp och hjälpa andra.
  2. Inställning – försök att se bortom nuvarande läge.
  3. Uppmärksamma de olika strategier som gör att du mår bättre när du tar dig ur svåra situationer.
  4. Acceptera omständigheterna som de är. Det du inte kan förändra och det du kan påverka.
  5. Rör dig framåt mot dina Mål. Gör något regelbundet i små steg. Agera i mesta möjliga mån.
  6. Undvik inte problemfyllda situationer.
  7. Möjlighet till utveckling av dig Själv. Ge näring åt en positiv syn av dig Själv. Utveckla Självförtroende för din förmåga att lösa problem.
  8. Se saker och ting ur olika perspektiv. Ge det bredare kontext.
  9. Bibehåll en hoppfull inställning. Försök att se framför dig vad du längtar efter.
  10. Ta hand om dig själv. Var uppmärksam på egna behov och känslor.

Vill du höra mer om detta så kan du se Emily Esfahani Smiths Ted Talk här:

 

Efter samtalet fortsatte diskussionerna genom digitalt nätverkande. Ett mycket välkommet och trevligt sätt att dela social samvaro och erfarenheter när personliga möten inte är möjliga.