Image Image Image Image Image Image Image Image Image

24 maj

Hedersmedlemmen Claes Borgström har avlidit

maj 24, 2020 | By | No Comments

15 maj 2020 avled advokat Claes Borgström efter en tids sjukdom. WIFT Sverige minns en person som kämpade för feminism och lika rättigheter.

Claes Borgström var jurist, författare och politiker. 2000 blev han Sveriges första manliga jämställdhetsombudsman, en position han hade fram till 2007.

2008 utnämndes Claes Borgström till hedersmedlem i WIFT Sverige. Han lyfte tydligt fram och betonade maktperspektivet i jämställdhetsfrågor. Orättvisa villkor var inte ett problem för kvinnor utan ett samhällsproblem som behövde åtgärdas i alla områden och i alla branscher. Jämställdhet var för honom en väg till ett bättre samhälle.

Claes Borgström blev 75 år.

Här skriver Görel Elf och Anita Oxburgh, initiativtagare till WIFT Sverige, samt Susann Jonsson, fd styrelseledamot WIFT Sverige, några ord till hans minne:

Till minne av Claes Borgström

Vissa personer gör mer skillnad än andra, det får vi andra bara hacka i oss. Claes Borgström tillhörde skaran som gör mer, han var världens bästa JämO. Utan konkurrens! Och han gjorde skillnad för WIFT Sverige.

På det sätt han tog emot hedersmedlemskapet, så rörd och ödmjuk – trots att de flesta av oss var djupt imponerade av att han överhuvudtaget ägnade oss som kämpade för jämställdhet i filmbranschen tid och energi. Året var 2008.

När Claes tog emot sitt hedersmedlemskap arrangerade WIFT Sverige en traditionsenlig lunch i samband med Göteborg Filmfestival. Lokalen var minst sagt fylld till bredden. På den tiden hade ännu ingen man ägnat jämställdhetsfrågan någon uppmärksamhet. Vi var ett gäng tjejer, kvinnor och damer som kämpade på. Klart att vi var stolta över att Claes Borgström ville agera för vår sak. Och som han gjorde det!

I samband med att Claes mottog hedersmedlemskapet fick han frågor om det som då var högaktuellt: han hade propagerat för att Sverige skulle bojkotta fotbolls-VM på grund av den ökade prostitutionen och människohandeln i samband med mästerskapen. Snacka om att ge sig på det allra heligaste och inte vara ett dugg bekymrad om han förlorade vänner på kuppen. Vad han svarade på frågan? Såklart hade han förstått att det inte skulle falla i god jord, men kraften i det hat Claes emottog förvånade. Trots detta vidhöll han rakryggad argumenten i sakfrågan.

WIFT Sverige minns Claes Borgström precis så, lugn, saklig och välargumenterad för kvinnor och mäns lika värde.

Susann Jonsson, fd styrelseledamot
Görel Elf och Anita Oxburgh, initiativtagare till WIFT Sverige