Image Image Image Image Image Image Image Image Image

09 jan

Biografer A-märker film för att synliggöra kvinnor

januari 9, 2014 | By | No Comments

Folkets Hus och Parker tillsammans med Wift och Rättviseförmedlingen introducerar Sveriges fyra första biografer som A-märker filmer: Bio Rio i Stockholm, Bio Roy i Göteborg, Röda Kvarn i Helsingborg och Spegeln i Malmö. En A-märkt film har minst två namngivna kvinnor som någon gång under filmen talar med varandra om något annat än män.

Medvetandegöra, synliggöra och uppmuntra till att öka kvinnors representation i film”, det är anledningarna till att biograferna börjar A-märka sin filmrepertoar. Märkningen fungerar som en konsumentupplysning och ges till filmer som klarar Bechdeltestet: de har minst två kvinnliga karaktärer med namn som någon gång under filmen samtalar med varandra om något annat än män.

Initiativtagare till A-märkningen är Bio Rio (Stockholm), Roy (Göteborg), Spegeln (Malmö), Röda Kvarn (Helsingborg) som drivs av Folkets Hus och Parker. A-märkt introduceras i samarbete med WIFT (Women in Film and Television) och Rättviseförmedlingen.

För mer information om A-märkningen: WWW.A-MÄRKT.SE

 

18 – 20 oktober är det lanseringshelg för A-märkningen

Det kommer bland annat att visas A-märkta filmer och vara samtal med regissörer och journalister. Se respektive biografs hemsida för mer information.

 

Några av höjdpunkterna på Bio Rio i Stockholm

Fredag den 18 okt kl 18
A-märkningen presenteras och utdelning av de första A-stämplarna under närvaro av Anna Serner, Helena Lindblad och Lisa Langseth.

Lördagen den 19 okt kl 16.30
Lustfylld analys och reflektion över filmens normer, trender och tjejer tillsammans med en färgsprakande panel och favoritmoderatorn: Johanna Koljonen. Debatterande gäster: Jens Jonsson, Lina Thomsgård, Baker Karin, Roger Wilson

Söndagen den 20 okt kl 10.30
Wift bjuder in till en filmfrukost på Bio Rio. Frukosten bjuder på både något gott att äta och en underhållande A-märkt film, nämligen The Heat. Wiftmedlemmar betalar 100 kr istället för 150 kr. Boka direkt på Bio Rios hemsida och uppge WIFT när ni hämtar ut och betalar för biljetterna.
Citat:

Lina Thomsgård, Rättviseförmedlingen – Bechdeltestet visar tydligt att det oftast är historier om män, som berättas av män. Förhoppningsvis kan A-märkningen uppmuntra till nya tankar hos både besökare och filmskapare, och på sikt fler intressanta filmupplevelser.

Maria Larsson Guerpillon, WIFT – Bechdeltestet kom till för nästan 30 år sen, så egentligen borde det idag vara en ”icke-fråga”. Men tyvärr har inte den önskvärda förändringen skett. Med A-märkningen hoppas vi påskynda denna process.

Wifts nya ordförande Eva Beling och Helene Granquist ser också samarbetet kring A-märkningen som en symbol för förändring för framtiden.