Image Image Image Image Image Image Image Image Image

17 okt

100 000 kronor till film om kvinnors rättigheter

oktober 17, 2016 | By | No Comments

För tredje året i rad går det att ansöka till Anna-priset. Ett filmstipendium som ska bidra till berättelser om kvinnor. Prissumman på 100 000 kronor delas ut av Women in Film and Television (WIFT) och UN Women nk Sverige. Nya finansiärer för i år är producenten Jessica MacDowall, Kultur i Väst, Film i Dalarna, Film i Värmland, Biografcentralen och TriArt Film.

– Det finns många starka och viktiga berättelser där ute som aldrig visas. Historier av och om kvinnor som ökar förståelsen för vår egen historia. Anna-priset är ett livsviktigt pris i den mening att lyfta fram kvinnors kapacitet och historia genom högkvalitativ filmkonst som sätter avtryck. Genom att bidra till detta kan jag vara delaktig i arbetet att påskynda processen i filmbranschens fortsatta väg mot jämlikhet, säger Jessica MacDowall, som är ny finansiär för i år.

Anna-priset är fritt stipendium som delas ut i led att förverkliga FN:s kvinnokonvention om kvinnors mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Pristagaren ska vara en person som skapat ett projekt med rörliga bilder som till innehåll och form och med stark konstnärlighet gör en gestaltning av konventionens mål.

– Kvinnokonventionen berör alla delar av samhället. Genom att lyfta den i form av ett filmstipendium hoppas vi på att utveckla filmbranschen i Sverige och utbudet av rörliga bilder för att på så sätt berika innebörden av att vara människa, säger Helene Granqvist, ordförande för WIFT.

–  Genom att samla många röster för jämställdhet inom film har WIFT starkt bidragit till den positiva utvecklingen mot en mer jämställd filmbransch. Vi är glada att få bidra till ett så viktigt pris, säger Pia-Marie Wehrling, filmkonsulent på Kultur i Väst.

Finansiärerna till Anna-priset 2016 är Svenska filminstitutet, Filmregion Stockholm Mälardalen, Film i Skåne, Kultur i Väst, Film i Dalarna, Film i Värmland, Biografcentralen, TriArt Film, filmfinansiären Mikael Ahlström, Socionomkompetens i Sverige och producenten Jessica MacDowall.

Ansökan är öppen mellan 17 oktober och 30 november.

Tidigare pristagare:

2014: Neta Norrmo
2015: Emilia Henriksson

anna-priset_banner