Image Image Image Image Image Image Image Image Image

29 aug

Wiftporträtt – Gunilla Röör

augusti 29, 2014 | By | No Comments

 

Vem är du?

Jag är skådespelerska.

Vad är du aktuell med

Repeterar just nu ”Höstsonaten” av Ingmar Bergman på Stockholms stadsteater, regi Åsa Melldahl.

 

Vad gör du för att hjälpa kvinnor i branschen

Jag ser vad kvinnor gör och uppskattar deras arbete och försöker tala om det för dem.

Hur har du själv fått hjälp?

Genom festivalpriset och utvecklingsprogrammet rent konkret,  men också genom att vara regilärling till erfarna regissörer, bl a Ariane Mnouchkine som sedan 1974 leder arbetet på Théâtre du Soleil i Paris. Det var enormt inspirerande att se en kvinna som så självklart, med genuin glöd och stark konstnärlig vision, regisserar stora pjäser som blir så bra! Och med 80 medarbetare. Och så har jag bollat mycket med regissörer i min egen ålder, om både konstnärliga saker och föräldraskap och hur allt det där ska gå ihop. Det har varit väldigt viktigt. Sedan har jag god hjälp av mitt jättefina tighta team där producenten ingår och där vi har en väldigt öppen dialog.

Vad ser du för förändring över tid?

Jag har blivit räddad när det behövs. För mig är kampen för att beskriva hela mänskligheten på scen och i film densamma som i verkligheten. Det började med FFF, fittor för fight,  på Teaterhögskolan och pågår just nu med fortsatta krav och längtan efter jämställdhet.  Det är ingenting som blir bättre eller sämre.  Det bara fortsätter. Det är som med den personliga hygienen – den måste pågå hela tiden.

Vilken kvinna skulle du vilja se porträtterad här?

Just nu Suzanne Osten som fyller 70 år i år.

För mig är hon den regissör som betytt mest . Både som förnyare av scenspråk och publiktilltal.  Hennes okuvliga vilja och mod  att våga berätta också sorgliga saker på teatern. Hon står på barnets sida. Även det lilla barnet i sig själv. Hon är en  kvinna som inspirerat människor av alla kön med sitt konstnärskap.