Image Image Image Image Image Image Image Image Image

26 apr

Wiftporträtt: Amanda Björk/Lynx studios

april 26, 2015 | By | No Comments

Vem är du?

Jag heter Amanda Björk och arbetar som producent och regissör inom produktionsbolaget Lampray i Umeå och Stockholm, jag är även grundare och konstnärlig ledare för det feministiska filmkollektivet Lynx Studios som verkar för unga tjejer inom filmbranschen.

Vad är du aktuell med?

Lansering av Lynxpriset vid namn GIMME FIFTY som är ett pris i samarbete med Ljud & Bildmedia som ger upp till 75% rabatt på teknik för kort och långfilmer som är jämställda i team och talroller i manus. Samt Lynx Studios första filmläger i juni 2015 som kommer att huseras på ön Norrbyskär utanför Umeå.

Vad gör du för att hjälpa kvinnor i branschen?

Att inte så mycket händer som man skulle önska inom jämställdhet i filmbranschen är något som har skapat Lynx Studios, förutom Lynxpriset och filmläger så skapar jag även projekt som involverar kvinnor inom filmbranschen på olika vis, exempelvis så förproducerar jag tillsammans med Maja Dennhag en dokumentär om kvinnlig regi. Ett sätt att lyfta upp den en del av filmhistorien som inte så många, tyvärr, känner till.

Hur har du själv fått hjälp?

Genom lokala organisationer som exempelvis Film i Västerbotten, som har resurser och mod att stötta mig och många andra filmare är något som är ovärderligt för att komma fram inom filmbranschen. Film är dyrt att producera och utan statliga eller kommunala finanser som är öronmärkta för just film så blir risktagandet och diversiteten inom film så långt mycket mer tråkigt och smalt. Det är bara att kika på USA som inte har samma system, och vilka typer av filmer som där kommer fram.

Vad ser du för förändring över tid?

Jag är själv ung och fortfarande rätt nykläckt inom branschen, så det är svårt att svara med egen erfarenhet. Jag kan bara gå till det jag själv har läst och uppfattat om vår filmhistoria. Inom Sverige så ser trenden positiv ut för kvinnliga producenter och regissörer, men exempelvis är statistik från filmåret 2014 i USA lika deprimerande som det var på 50- talet. Men jag tror på förändring, och jag tror stenhårt på att tillåta sig att vara naiv, att alla kan göra något, att små initiativ kan skapa en större våg av framåtanda. Där tror jag att Lynx Studios kan skapa förändring på den plätt som vi står på.

Vilken kvinna skulle du vilja se porträtterad här?

Bahar Pars är en intressant skådespelare inom film och teater som bidrar till en större mångfald inom de område hon verkar inom, henne vill jag veta mer om.