Image Image Image Image Image Image Image Image Image

08 apr

Wiftmedlem

april 8, 2014 | By | No Comments

karinekbergKarin Ekberg föddes 1979 i Stockholm. Hon är utbildad vid den nederländska konsthögskolan AKI där hon tog examen i fotografi 2003. Därefter läste hon master i journalistik vid JMK i Stockholm. Karin har sedan dess arbetat inom mediabranschen, bland annat som journalist, projektledare och kommunikatör.

Långfilmsdebuten Att skiljas inleddes under en kurs i dokumentärfilm på Birkagårdens folkhögskola (2009/2010) och vidareutvecklades bland annat under workshopen Twelve For The Future och magisterkursen Dokumentärfilmens dramaturgi på Stockholms dramatiska högskola. Mer om filmen finns att läsa i “Samtal pågår”, en publikation från Stockholms Dramatiska högskola där Karin medverkar med texten “Att bli regissör”.

Just nu går Karin andra året på en 2-årig master vid Akademi Valand Film i Göteborg (f.d Film- högskolan). Hon utvecklar även sin nästföljande dokumentär En ängel i familjen (arbetsnamn).

 

Att skiljas

De har varit gifta i 38 år. Under de senaste 15 åren har de sovit i separata sovrum. Nu vill en av dem skiljas. Villan är redan till försäljning. Kan man slänga brudklänningen i en container? Och vad gör man med kristallglasen ingen vill ha?

I sin första dokumentärfilm följer Karin Ekberg sina föräldrar med filmkameran under ett år av deras liv. Ett år då ingenting är sig likt.

Vi möter dem för första gången i det som tidigare var deras gemensamma hem. Saker ska delas upp. Rummen ödsliga, enstaka möbler här och där. Mamman har redan flyttat och nu är det bara det sista kvar. ”Vill du ha den eller inte? Du har ju aldrig tyckt om den!” Det är nervigt. Laddat. Pappan bär ut i bilen, stannar upp och vill minnas, leta efter känslorna som fanns en gång. Det vill inte mamman, otålig att komma iväg.

Vad händer mellan två människor som skiljer sig? Att sklijas är en tragikomisk dokumentär som skildrar de allra sista akterna i ett långt äktenskap. En film om att trevande söka en början i det som äntligen och tyvärr – är slut.

 

attskiljas-karinekberg