Debra Granik i Wift-panel på Sthlm Filmfestival
oktober 24, 2014 | By Jessika Jankert | No Comments
Är det i sig en kvalitet att vara man i filmbranschen?
Tid: 12 november kl. 10-12
Plats: Bio Mauritz, Filmhuset
Anmälan: simplesignup.se/event/52640
OBS! 50 platser är vikta för wiftmedlemmar. Ett event som annars kräver ackreditering till SIFFS industryprogram.
Nedanstående frågeställningar diskuteras under ledning av filmkritikerns Andrea Reuter:
Under Stockholms Filmfestival passar WIFT på att lyfta frågan kring vad som är kvalité och jämställdhet inom filmbranschen. Är det i sig kvalité att vara man? Är det en konflikt, eller är det så att ökad jämställdhet kan öka kvalitén?
Vad är kvalitet egentligen och vad är konst? Hur ser konstnärerna själva på saken och vad säger forskarna?
Kvalitetsbegreppet är ofta ett argument mot kvotering. Men tänk om kvotering är ett modernt grepp för ökad kvalitet?
Panelen består av följande personer;
Debra Granik, är en amerikansk filmregissör, som har rönt stora framgångar och vunnit ett flertal priser på Sundance Film Festival. Bland annat vann hennes första film Snake Feed, som hon gjorde under studietiden på New York University, priset för bästa kortfilm 1998. 2004 kom hennes första långfilm, Down to the Bone. Den följdes 2010 upp av Winter’s Bone som blev nominerad i fyra kategorier i Oscarsgalan 2011.
Amanda Adolfsson är utbildad På Dramatiska Institutets Filmregilinje, 2003-2007. Efter examen vann hon stipendiet 1 km film på Stockholm Film Festival med sin examensfilm. Ett pris som finansierade kortfilmen ”Myskväll” som visades på Berlinalen. Under filmfestivalen kommer hennes debutlångfilm ” Unga Sophie Bell” att premiärvisas. Den går upp på bio våren 2015.
Beata Gårdeler, född 1973, svensk regissör, studerade vid regiprogrammet på Kalix folkhögskola. Började som regiassistent på en rad filmproduktioner, bland annat Jan Troells ”Så vit som en snö”. 2009 långfilmsdebuterade hon med filmatiseringen av
Lotta Thells roman I skuggan av värmen.
Bo-Erik Gyberg har varit verksam som fotograf, filmproducent och egen företagare under närmare 25 år innan han 1993 blev filmkonsulent vid Svenska Filminstitutet och så småningom rektor för flera av de konstnärliga högskolorna i Göteborg. Idag arbetar han på Kulturdepartementet med att bl a se över filmavtalet.
Lisa Werlinder, är skådespelare, jazzsångare och musiker. Hon har utbildat sig vid Teaterhögskolan i Luleå 1996–2000 samt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Hon har arbetat med regissörer som Steven Spielberg, Ingmar Bergman och Bille August.
Lisa har varit engagerad vid Dramaten där hon bland annat spelat Cordelia i Shakespeares Kung Lear och Eleonora i Påsk av August Strindberg.
Jenny Lantz är forskar vid Handelshögskolan och författare till WIFTs skrift ”Om kvalitet”. I skriften analyserar Jenny branschens inställning till kvalitet ur olika perspektiv. Studien bygger på ett antal intervjuer med personer i nyckelpositioner.