Image Image Image Image Image Image Image Image Image

27 okt

Theo Lindberg från WIFT och WIFT Trans har ordet

oktober 27, 2023 | By | No Comments

Sammanfattning av WIFTI SUMMIT i Helsingfors 2023

Vilken härlig helg vi hade! Tack än en gång till alla som organiserade, arrangerade, planerade och producerade evenemanget! Kitos!

De flesta av oss anlände till Helsingfors på fredagen, och första gången vi samlades allihopa var till middagen på Hanaholmen på fredagskvällen. Det var mycket glädje och kramar – det var fint att se bekanta ansikten, särskilt eftersom de flesta av oss inte hade rest mycket under de senaste åren.

Lördagen var fullspäckad med paneler och diskussioner!

Vi hörde om jämställdhet från forskare, professorer, yrkesverksamma från Australien, Österrike, Irland, Polen och Finland.

Vi diskuterade förändring – vad har förändrats, vem är ansvarig för förändring, vad betyder förändring? Regissör Katja Gauriloff (Skoltsamiska, Finland), regissör Fawzia Mirza (USA/Kanada), klippare Theo Lindberg (Sverige) i samtal med Victoria Thomas (Storbritannien).

Liselott Forsman från Nordic Film & TV Fund berättade om evolutionen och effekten av AI.

Laura Allen Muller från WIFT Danmark berättade om deras kampanj ”A BIGGER PICTURE” som syftar till att förbättra representationen av minoriteter i dansk film och TV.

Andria Wilson Mirza från WIF LA berättade om hur ReFrame Initiative (ett samarbete mellan WIF LA och Sundance Institute) designar och leder systemförändringsprogram i Hollywood och hur de utvecklar partnerskap med viktiga branschledare och företag. Inom ReFrame Initiative lanserar de nu ReFrame ReSource – en sammanställning som finns online med verktyg för kulturförändringsarbete och arbetspraxis. Dessa är skapade i samarbete med 50+ opinionsbildningsorganisationer, som täcker ämnen som jämlikhet i utveckling, produktion, anställning, publikutveckling.

Eeva-Sofia Anttonen från WIFT Finland presenterade ett digitalt verktyg kallat ”Jämställdhetsverktyget för AV-industrin” för att hjälpa människor i branschen att vidta konkreta åtgärder för att förbättra jämställdheten och följa mångfaldslagstiftningen. De lanserar den nu i dagarna, och den kommer snart att finnas tillgänglig på svenska!

Vi hörde från Brigitte Monneau, Kanada, om kvinnor som ett specialistverktyg. Vi hörde från Domizia De Rosa, Italien, om regler för etiskt beteende inom AudioVisual Field Sector. Vi hörde om WIFT TECH från Alejandra FC Zarazua, Sverige.

WIF:s VD Kirsten Schaffer, WIF LA, inledde firandet av att WIF LA fyller 50 med berättelser om hur organisationen byggdes för 50 år sedan, hur förändring ser ut nu och vad som är nästa steg för WIF och rörelsen.

På kvällen hade vi middagsfirande för WIF LA som fyller 50. Helene Granqvist delade även ut det nyinrättade WIFTI FREDSPRISET till Anne Lajla Utsi från Samiska filminstitutet.

WIFTIs fredspris belönar ansträngningarna att omfamna fred, även när man upplever svårigheter, obehag och historiska utmaningar. Priset hedrar konsten att berätta och processen att bygga konstruktiva relationer.

Sedan blev det dans, och oj, vad vi dansade…

Söndagen var lika fullspäckad!

Morgonen började med ”Röster från urinvånare i norr”

Vi hörde från Pauliina Feodoroff om hur man kan lära sig att kommunicera med naturen på nytt, Anne-Lajla Utsi (Samiska filminstitutet) berättade hur tre av de fyra filmerna från deras slate har haft premiär på Toronto International Film Festival, Victoria Thomas (UK) och Grace Maharaj (Sverige) pratade om ledarskap och ekonomisk rättvisa i europeiska media- och underhållningssammanhang. Dr Deborah Jermyn, Professor Bernadette Luciano och Dr Susan Liddy pratade om inkludering med fokus på ålder.

Sedan fanns det möjlighet att besöka olika rum med olika diskussioner – med ämnen som sträckte sig från: hur man driver ett framgångsrikt kapitel, genusinkluderande språk och namn på chapters, benchmarkingprogram: mentorskap, professionell utveckling, opinionsbildning, hållbarhet, erfarenhet av åldersdiskriminering och hur man kan övervinna den, nödvändigheten och omöjligheten att hantera mångfald, globala fack/organisationer och referensgrupper.

Domizia De Rosa, Italien, Elina Knihtilä, Finland, Norma Jean Straw, The Bill & Melinda Gates Foundation, USA, Kirsten Schaffer, WIF LA deltog i en panel kallad ”Culture Wars”, som fokuserade på högerregeringarna runt om i världen som använder sig av kultur (inklusive film, TV, media) för att föra sina repressiva agendor framåt.

Hollywood, Bollywood och Nollywood är de tre största film- och tv-producerande regionerna i världen – men inte i den ordningen. Vet du vem som producerar flest filmer? Guneet Monga Kapoor, Indien, Fawzia Mirza, USA/Kanada, Victoria Thomas, Storbritannien lärde oss att Nollywood och Bollywood inte är termer som används av deras egna industrier – och att från och med nu borde vi alla kalla dem för vad de är – den nigerianska filmindustrin och den indiska filmindustrin.

Vi pratade om nästa steg för WIFTI, och hörde sammanfattningar från alla parallella gruppmöten tidigare under dagen.

På eftermiddagen var det en ceremoni där Helene Granqvist klev ner som president för WIFTI och doktor Susan Liddy tog över rollen. Många skratt, tårar och många, många kramar…

Mellan alla paneler, diskussioner och samtal hann vi med privata pratstunder, bastu, dopp i havet eller i polen (eller både och för vissa) – det var en helg full av gemenskap, kärlek, respekt. Det var fantastiskt att dela rum med människor från sex olika kontinenter och verkligen känna att vi alla arbetar mot ett och samma mål – en bättre värld.