Svensk filmfeminism i Cannes – festivalen Bechdeltestas
maj 23, 2014 | By maria | No Comments
Nu A-märks Cannes festivalen. Samtliga filmer i de två officiella tävlingskategorierna samt i sidoserierna kritikerveckan och Directors fortnight utsätts för Bechdel-testet för att se om där finns två namngivna kvinnor som i någon scen pratar med varandra om något annat än män. Den svenska initiativtagaren Helen Granqvist, ordförande för Wift Sverige, berättar att det var rätt lätt att få med franskt filmfolk på tåget.
– Folk är inte dumma i huvudet, det är klart att man förstår att vi måste vara progressiva och driva saker. En festival som Cannes måste ändå ha någon slags edge.
Women in film and television (Wift) och deras franska systerorganisation fick igång ett samarbete både med den franska dagstidningen Libération, som löpande rapporterar hur det går med A-märkningen, och med två av Cannes-festivalens sidoserier.
– Sen var den stora utmaningen att hitta hur fan vi ska kunna kartlägga det här. Men det var inte så svårt. Vi pratade med programmerarna på Directors fortnight och Critic’s week och de var med på noterna med en gång och kollade sina filmer, om de var A-märkta eller inte. Sen har vi haft ett antal personer, bland annat Mårten Blomkvist från DN, som har kollat på tävlingsfilmerna.
Så nu kan hela festivalen A-märkas, och det kan kanske behövas. Hittills har årets Cannes-festival fått kritik av Gulpalmjuryns ordförande Jane Campion som menar att kvinnliga regissörer är satta på undantag. Nu kommer en granskning hur det ser ut med kvinnlig representation i själva filmerna.
– Det berättar om kvinnlig representation, men det berättar också hur lätt det är att inte se att det saknas kvinnlig representation. A-märkning är bra på att synliggöra strukturer, säger Helen Granqvist.
Men att snedfördelningen mellan könen diskuteras mycket just i år – beror det på att det har blivit värre eller på att vi har börjat prata om det?
– Illa har det alltid sett ut. Min franska samproducent sa att det finns ett judiskt ordspråk som säger att om man pratar om någonting så har man börjat lösa det. Så vill jag tro att det är, alltså att samtalet är där.
Nästa festival att A-märkas kan bli Tribeca i New York. Helen Granqvist vill sprida det svenska feministiska filmtänkandet.
– Det är klart att jag hoppas att det här blir en svensk markering på att vi är i framkant för jämställdhet. Det säger hela filmeuropa, alltså att vi är en förebild. Det betyder inte att vi inte har jättemycket arbete att göra men självklart ska vi vara stolta över den positionen.