Image Image Image Image Image Image Image Image Image

22 mar

På Wift i NY – mars

mars 22, 2015 | By | No Comments

NYC mars 2015

Fransk Rendez-Vous och NYWIFT-mingel

Äntligen några plusgrader med sol och hopp om våren, lagom till Film Society of Lincoln Centers 20:e upplaga av Rendez-Vous med Fransk Film. Varmare väder lockar även för mingel, och NYWIFT ger många fina tillfällen att nätverka i New York.

– Film Society of Lincoln Center hör till världens mest prominenta filmorganisationer för att lyfta fram amerikansk  independentfilm och internationell cinema. I mars firades 20-årsjubileet av serien Rendez-Vous med Fransk Film som bland annat visade BUFF-aktuella ”May Allah Bless France” av Abd Al Malik och ”Young Tiger” av Cyprien Vial, samt Mélanie Laurent’s ”Breathe” som visades i höstas på Stockholms filmfestival. Mélanie, också hyllad som skådis i bl a Tarantino’s ”Inglourious Basterds”, deltog i ett seminarium tillsammans med en av fransk films Grande Dames, Nathalie Baye, som har över 70 filmer på resumén och nu är aktuell i ”SK1” av Frédéric Tellier, och som 20-årsjubileets ordförande tillsammans med Martin Scorsese.

Nathalie Baye & Mélanie Laurent 1Fina festivalfavoriten ”Breathe” som nu säkrat USA-distribution via Film Movement, handlar om manipulation, något som Mélanie är besatt av berättade hon under seminariet ”Actress on Actress: Nathalie Baye & Mélanie Laurent”. När jämlikhet togs upp trodde Nathalie att om en regissör kommer med ett bra manus och råkar vara kvinna, blir hon inte utsatt för misogyni, utan filmen har en lika stor chans att bli gjord som en mans. Mélanie däremot sa att hon brukade hävda att branschen var jämställd, men sedan hon sett mer av världen, insett att vi kvinnor är långt ifrån jämställda, och att vi är långt ifrån respekterade. Men de var båda överens om att filma i Europa var annorlunda än i USA, bl a annat för att man där inte kan kräva lika långa dagar av filmarbetarna, och att man i Frankrike dricker vin till lunch.(https://www.filmlinc.com/films/series/rendez-vous-with-french-cinema-2015)

NYWIFT bjöd in till månadsmingel tillsammans med Women in the Arts and Media Coalition (WAM), Writers Guild of America, East (WGAE) och Women Make Movies (WMM), fina nätverk för kvinnor i branschen och bra tillfälle till nya kontakter. Efter en halvtimme hade jag magen full av kex och fickorna av visitkort och inbjudningar, redo att mingla vidare till nya äventyr. Hade gärna begett mig till indiefestivalen SXSW där Alicia Wikander i Alex Garlands ”Ex Machina” hypades med PR-kupp  på Tinder, och Lina Mannheimers dokumentär ”Ceremonin” liksom  kortfilmen ”09:55 – 11:05, Ingrid Ekman, Bergsgatan 4B av Cristine Berglund och Sophie visades. Alltid roligt att se så många svenska produktioner här i USA! I stället får jag tåla mig tills Tribeca  drar igång den 16 april, med rekordhöga 33% kvinnliga långfilmsregissörer i år: https://tribecafilm.com/festival/schedule

– NYWIFT tipsar även om de filmfestivaler som tar emot filmbidrag nu, såsom NBC Universals kortfilmsfestival, Hamptons International Film Festival och BAFTA:  https://www.nywift.org/article.aspx?ID=5443

Glad Påsk!