Image Image Image Image Image Image Image Image Image

27 jan

Wiftmedlem

januari 27, 2014 | By | No Comments

ireneIrene Lopez, född 1980 i San Salvador, El Salvador, är en svensk animatör, filmskapare och illustratör. Lopez kom till Sverige som politisk flykting. Uppvuxen större delen av sitt liv i Lund och Stockholm. Hon studerade teatervetenskap vid Stockholms universitet och animation på konstfack i Eksjö.  Studerade även vid Stockholms dramatiska högskola på dokumentärfilmslinjen. Hennes senaste kortfilm Pinocchio utan näsa van NEWDOC 2012 på Tempo dokumentärfilmfestival. Idag frilansar hon som animatör och regissör för reklamfilm och regisserar två långfilms dokumentärer som har premiär 2014.

Just nu jobbar jag på två kommande långfilmer. Den ena filmen heter LÖFTET och produceras av Mantaray film, Stina Gardell. Vi har jobbat på den filmen i snart 8 år och den kommer att ha premiär i år samtidigt som filmen THE NEW RABBI som jag jobbat med i snart 4 år.

 

 

thenewrabbi

 

THE NEW RABBI

The New Rabbi började som ett examensfilm under STDH och kom att växa sig till en långfilm utanför huset. Den handlar om Stockholms nya rabbin David Lazar som jag följde under hans tre transformativa år här i Sverige. Han blev årets hetero, öppnade upp för dialog mellan muslimer, kristna och judar och förändrade gudstjänsten i judiska församlingen på Shabbat till en mer meditativ gudstjänst.

Jag är inte judinna men min kille är jude.  När han först lärde känna David Lazar kom han hem och berättade om denna Isralisk/amerikanska stora man som grät på sin egen invigning.

Detta fick min nyfikenhet att växa. Vem var denna man öppet vågade gråta inför publik? Som öppnade judiska församlingen för mig och många andra? Och vad skulle ske med församlingen om han gjorde det? Det fanns redan en del konflikter i församlingen men nu när David Lazar kom och rörde om i grytan så krackelerade allt.

Filmen handlar om att komma till Sverige, viljan att förändra traditioner och en man med en stark vision. Det handlar också om en församling och dess historia, om en minoritet som försöker hålla ihop trots dess få medlemmar. Slutligen handlar filmen om mig och min resa in i judendomen. Den har premiär 2014 pcj produceras av Stefan Henriksson på Chamdin & Stöhr.

 

 

LÖFTET

är en personlig resa in i EL Salvador där jag kommer från och historien om mina föräldrar som var involverade i gerillan under min uppväxt.

Den har tagit längre tid att göra. Jag började filma när jag var 25 år och naiv, idag är jag småbarnsmamma och 33 år gammal. Mycket har hänt sedan dess.

Filmen utvecklar sig till en berättelse om frånvarande fäder, om det svåra i att som invandrare anpassa sig till Sverige, om vad det egentligen innebär att vara en familj och om hur ett hemligt löfte, avgivet under brinnande krig, kan forma ett helt liv.

Vi är mitt i klippningen och det kommer vara spännande att se hur den tas emot.