Image Image Image Image Image Image Image Image Image

23 maj

Filmerna i Cannes A-märks för första gången

maj 23, 2014 | By | No Comments

A-märkt har nu nått Croisetten. På Wift Sveriges initiativ har vi tillsammans med A-märkt, franska Tess Magazine och Le Duexième Régard fått den franska nyhetstidningen Libération att uppmärksamma kvinnors representation i film och publicera resultatet av testet löpande. När A-märkt lanserades i höstas fick nyheten en stor spridning över hela världen. Dock var intresset från Frankrike svalt. Det är därför extra glädjande att en av Frankrikes största tidningar inte bara lyfter fram resultatet utan också låter Tess Magazines chefredaktör Pamela Pianezzas skriva krönikor om filmerna i Cannes utifrån ett A-märkt perspektiv.

Wift är förstås mycket glada och stolta över att detta initiativ gav resultat och ser positivt på ett fördjupat samarbete med bl a Pamela Pianezza.

Exempel på filmer i Cannes som klarar testet

Cannes2

Exempel på filmer i Cannes som klarar testet: Timbuktu av Abderrahmane Sissako, Bande de filles av Celine Sciamma, The Homesman av Tommy Lee Jones, Le Meraviglie av Alice Rohrwacher, The Disapperance of Eleanor Rigby av Ned Benson, Self Made av Shira Geffen, It follows av David Robert Mitchell och Les Combattants av Thomas Cailley.

För att en film ska bli A-märkt ska den innehålla minst två kvinnliga karaktärer med namnsom någon gång under filmen pratar med varandra om något annat än män. Detta enligt det så kallade Bechdeltestet.

Vi är mycket stolta och glada över att Wift Sverige tagit initiativ till att Cannes Film Festival A-märks under hela festivalen i den franska tidningen Libération. Helt fantastiskt!

Helene Granqvist och Eva Beling
Ordförande Wift Sverige