Image Image Image Image Image Image Image Image Image

20 mar

Anna-priset 2017: Victoria Verseau!

Anna-priset är ett stipendium av Women in Film and Television och UN Women Sverige som årligen delas ut till en person med ett filmprojekt om kvinnors rättigheter. Årets pristagare är Victoria Verseau för projektet ”Meril”.

Svenska Filminstitutets VD Anna Serner delade ut priset under invigningen av Stockholms feministiska filmfestival, den 22 februari 2018.

Victoria Verseau är verksam som konstnär och filmskapare, och arbetar främst med uttryck som fotografi, rörlig bild, installation och performance. Hon studerar Masterprogrammet i Fri konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Victorias praktik utgår ifrån den egna erfarenheten som transperson. Hennes verk behandlar ämnen som transition, minne, utsatthet, makt- och genuskonstruktioner. Den feministiska devisen ”Det privata är politiskt”, är en utgångspunkt i Victorias konst.

Victorias film Exercise One (2016) har visats på internationella festivaler så som Outfest Los Angeles LGBTQ Film Festival, Göteborg Internationella Filmfestival, Encounters (Bristol), Lovers Film Festival (Torino) och distribueras av Folkets Bio. Just nu utvecklar Victoria sin första långfilm Meril. Filmen följer Alex och Meril på deras resa i Thailand inför en könskorrigering. Meril utvecklas inom ramen för satsningen STHLM-debut.

 

Läs mer om Anna-priset här.