Image Image Image Image Image Image Image Image Image

26 okt

Maria Guerpillon – om att driva produktionsbolag i turbulenta tider

oktober 26, 2023 | By | No Comments

Vi har bett producenten Maria Larsson Guerpillon om hennes råd för att driva eget produktionsbolag i turbulenta tider. Hon och kollegan Charlotte Most är precis klara med långfilmen ”Jakt” i regi av Sarah Gyllenstierna, en film som producerats inom det samägda bolaget MostAlice.

Först. Kort. Hur känns det att vara helt klar?

Just nu känns det bara skönt. Det var väldigt sorgligt när inspelningen var över; jag gillar inte att säga ”hej då” och definitivt inte till det team och de skådespelare vi hade. Vår inspelningsmiljö var dessutom fantastisk; jag har aldrig sett så många hjortar och rådjur på en och samma plats förut. Varje morgon hälsade jag på vildsvinet Agnes. Hon stod där bakom trädet och kikade på mig när jag gick till bilen oavsett vad klockan var.

Många signalerar att det är lite extra tuffa tider för filmbranchen. Håller du med?

Ja, verkligen. För det är en nedgång inom drama, tv och reklam, samtidigt. Det gör det inte lätt. Jag tror tyvärr att det kommer att vara fortsatt tufft ett bra tag framöver och förmodligen landar vi i färre och billigare dramaproduktioner när det hela stabiliserat sig. Och på tv-sidan blir det mycket mer av reality. Men jag hoppas jag har fel.

Du har drivit produktionsbolag sen du började i branschen. Hur har du gjort när det varit sämre tider?

Haft is i magen samtidigt som jag formulerat en plan b och c för bolaget men också för mig själv. I stunder då det går sämre blir jag förstås stressad och försöker jobba ännu hårdare, men jag får aldrig riktig panik. I MostAlice är det bara jag och Charlotte. Jag har haft bolag med anställda. Då var b och c-planer för bolaget något jag jobbade med hela tiden, även när det gick bra, eftersom det hade med kollegornas löner och trygghet att göra.

B- och c-planer innehåller alltid att ta nya kontakter. Det kan känns svårt i en lågkonjunktur men när det är turbulent förändras strukturer och behov och då kan den dörr som varit stängt för dig tidigare plötsligt öppnas.

Hållit nere de fasta kostnaderna men inte snålat in på det som kan ge jobb. Exempel; billigare kontor men fortsatta luncher med nätverket.

Vad händer om vi skulle..? Jag har bollat alternativen med kollegor och vänner. Charlotte och jag bollar mycket och det har resulterat i nya saker för bolaget men också att vi hittat nya vägar för projekt vi utvecklat tillsammans med andra.

Vad styr ”hur det kommer gå” för den som är producent?

Vilka projekt du har tillsammans med sammanhanget du är i (bolaget), nätverket du har och tajmingen styr hur det kommer gå. Med tajming menar jag sånt som; det var precis en sådan historia de sökte. Många kan säkert känna igen sig i att ”man var för tidigt ute” eller ”för sent”. Eller att manuset var bra men att du och det bolag du har inte kommer kunna få genomföra det.

Bästa tipset till dig själv (och kanske andra):

Jobba ibland med personer du inte känner. Ring inte alltid din kompis. Eller, gör det också. Men våga nya samarbeten. På så sätt förändrar vi strukturer och gör vår bransch och oss själva mer kreativa.